Litt om kondisjonstrening

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

kondisjonstrening header 02

[lead]Kondisjonstrening er bra for alle! Når du trener kondisjon blir både hjerte og blodsirkulasjonen bedret samtidig som musklene blir sprekere og sterkere. God kondisjon er noe av det som får oss til å orke mer og yte mer i hverdagen.[/lead]

Hva er kondisjonstrening?

Kondisjonstrening forandrer og forbedrer hjertet og muskulaturen din. Hjertet er en pumpe som blir større og sterkere når du trener kondisjon. Denne pumpa forsyner hele kroppen med blod slik at du kan gå, jogge eller leke mer og lenger enn du gjør i dag.

Muskulaturen du bruker for å bevege deg i treningen forvandles i takt med hjertet. Er du litt daff og kanskje stivner til i lårene etter noen få kjappe trappetrinn, vil du kjapt merke at du blir kvikkere og mer utholdende etter noen få kondisjonsøkter. I tillegg til at du kommer i bedre form på grunn av sterkere hjerte og muskulatur, er kondisjonstrening også effektiv dersom du ønsker å gå ned i vekt.

Effektiv kondisjonstrening

Nøkkelfaktorene for å få til en god kondisjonsøkt, er tilstrekkelig intensitet og varighet. Mange tror trening med lav intensitet gir vektreduksjon. Denne typen trening er ikke særlig effektiv, verken for å forbrenne fett, komme i god form eller bruke mange kalorier.
Trening med lav intensitet gir et relativt lavt kaloriforbruk og hjertet trenger ikke å jobbe spesielt hardt, slik at formen og hjertekapasiteten ikke blir veldig stimulert. Det lave kaloriforbruket gir også utslag på forbrenningen av fett som også blir lavt.

En godt dokumentert anbefaling, er å trene med en treningspuls på rundt 70-75 prosent av din maksimale puls i mellom 30 og 60 minutter. Dette gjelder enten du er nybegynner eller godt trent.
Ved 75% av maksimal puls vil oppleves som noe ubehagelig, men du vil sannsynligvis ikke kjenne stivhet i de musklene du bruker når du trener. Prøv deg frem og kjenn etter hvordan du opplever treningen.

Er du nybegynner eller det er lenge siden du har trent, anbefaler vi at du starter med 20-30 minutter per treningsøkt og heller øke med fem minutter for hver treningsuke som har gått.

Jo oftere du trener, jo større og raskere blir formforbedringen og vektreduksjonen dersom det er målet.

Enten du er nybegynner eller godt trent er det lurt å ha minst en hviledag mellom hver gang man trener kondisjon på denne måten.

Slik merkes fremgangen

Dersom du trener med treningspuls på 75 prosent av maks, vil fremgangen merkes fort. Du merker ganske raskt at du kan sykle, jogge eller gå raskere og raskere med samme puls.

Grunnen til at dette skjer, er at hjertet ditt blir sterkere etter hvert som du trener slik at det kan pumpe ut mer blod til musklene dine. I takt med at du klarer å holde et høyere tempo i treningen vil kaloriforbruket i treningen øke fordi du trener hardere.

Ønsker du å finne din makspuls, hjelper vi deg gjerne med dette. Ta kontakt med en av veilederne i studio.

Flere artikler

Hurra, vi har bursdag!

Tiden flyr og søndag 1. november fyller vi 14 år. 14 år er gått siden vi åpnet dørene på Myrens …

Les mer
Desinfisering

SafetySpray desinfisering

Desinfisering som varer i hele 30 dager. Vi har nå sprayet våre lokaler med produktet fra SafetySpray. Safetyspray sine produkter …

Les mer
Smittevern

Smittevern, oppdatering!

Mandag 26. oktober ble smittevernsreglene i Oslo ytterligere strammet inn. Det ble bl.a innført påbud om munnbind innendørs på offentlig …

Les mer