Sykkelteknikk

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

sykkelteknikk header

[lead]Teknikk er viktig hvis du ønsker å få mer ut av sykkeltreningen, og er definitivt ikke bare for proffer. Alle syklister har mye å hente på bedre teknikk, enten de trener mot ritt eller bruker syklingen kun for å holde seg i form.[/lead]

Setet

Korrekt sittestilling er basis for å få utført teknisk god sykling. Den skal være komfortabel og muliggjøre bruk av større muskulatur, som er viktig for fremdriften. Få setet mest mulig over pedalene og kranken, der pedalarmene er festet, for å få brukt muskulaturen så kraften går rett ned i pedalen når du tråkker. Det er bedre å sitte litt for lavt enn for høyt.
En enkel måte å måle setehøyden på er å sitte på setet og sette hælen på pedalen.
Da skal det være en liten knekk i kneet. Hvis du må strekke deg, sitter du for høyt. Da blir du lett stiv i ryggen og sår i skrittet, mens det blir vanskelig å utføre et riktig tråkk.

Styret

En avslappet overkropp er viktig. Er du stiv og anspent, blir du raskt stiv i nakken og får mye dårligere styring på sykkelen.
Lengden frem til styret bør justeres individuelt etter fleksibilitet i overkroppen.
Men du skal kunne ha en naturlig bøy i albuleddet når du holder i styret. Stive armer tyder på at styret er for lavt og langt frem. Vil du ha mest mulig fart, så husk at jo lavere du ligger foroverbøyd under syklingen, dess mindre luftmotstand.

Føttene / Pedalene

For mest mulig kraft i pedalen når du tråkker, skal tåballen ligge mest mulig rett over pedalaksen.
Sett bakfra skal hælene stå mest mulig rett på pedalene, og ikke ligge mye utover eller innover.
Er foten for langt bak på pedalen, bruker du mer leggmuskulatur, er den for langt frem, går det utover lårene. Plages du med mye stivhet i leggene, kan du flytte klossen litt tilbake, så foten kommer lenger frem.

Tråkket

Mange tråkker kun ned og lar foten stemple opp igjen uten å legge kraft i det. Et korrekt, «rundt» og rytmisk tråkk kan gi kjempefremgang på kort tid, fordi det gir best utnyttelse av kraften i tråkket. I et «rundt» tråkk brukes musklene både på å tråkke ned og trekke foten opp fra tråkket. Tenk deg en klokke: Nedtråkket skal skje rett før 12, opptrekket rett før 18, som om du forsøker skrape vekk noe under foten mot pedalen.
Tenk på å løfte knærne og ha bevegelighet i ankelen. Sykkelsko som er fastspent i pedalen er best for å få til skikkelig opptråkk.
For å øve på riktig tråkk, kjør gjerne énfotstråkk, da må du bruke krefter i undertråkket. En god og jevn tråkkfrekvens på cirka 90 tråkk i minuttet er ideelt på langtur. Unngå for tunge gir, og la de første turene på våren være rolige og ikke for lange, slik at muskulaturen blir tilvendt.

Syklingen

Ikke sving overkroppen fra side til side når du står og tråkker. Det er sykkelen som skal svinge fra til side til side, ved at du har et fast grep, bruker armene med bøy i albuen aktivt, god kroppsholdning og stabilitet i kjernemuskulaturen når du jobber. Tren på dette både i bakker og på flatmark.
Opplever du stakkato og humping når du kjører med høy tråkkfrekvens, for eksempel på spinning, fokuser på å holde tyngdepunktet på setet mens beina går i runde tråkk.
I stående bakkesykling skal overkroppen være oppe og brystkassen noe fremskutt. Ligger du lavt over styret, blir tyngdepunktet langt frem og virker som en brems.
Lær deg å gire før du går inn i bakker, å gjøre det midt i bakken koster unødig energi og får deg ut av rytmen under den ekstra anstrengelsen.

Sykkelen og klærne

Du får det du betaler for. Men du får også rimelige sykler til moderate priser, som med god pleie kan vare lenge. Med god teknikk kan rimelige sykler være fullverdige sykler til ritt og konkurranser. Husk at vekt betyr lite i forhold til hvor fort sykkelen går fremover.
En god sykkelbukse er, i tillegg til hjelm, den beste investeringen du kan gjøre.

Kjernemuskulaturen

For best mulig utgangspunkt for å utføre riktig teknikk, bør du jevnlig trene kjernemuskulatur i mage og rygg, så du blir stabil i midtregionen. Denne stabiliteten er viktig for at overkroppen ikke skal gå fra side til side, slik at mest mulig kraft konsentreres i pedalen.
PS: Plaget av kramper? Forebygg ved å tøye godt, spesielt baksiden av den store lårmuskulaturen. Husk nok drikke med mineraler og salter. På langturer og ekstra varme dager kan vann med litt salt i være lurt.

Flere artikler

Hurra, vi har bursdag!

Tiden flyr og søndag 1. november fyller vi 14 år. 14 år er gått siden vi åpnet dørene på Myrens …

Les mer
Desinfisering

SafetySpray desinfisering

Desinfisering som varer i hele 30 dager. Vi har nå sprayet våre lokaler med produktet fra SafetySpray. Safetyspray sine produkter …

Les mer
Smittevern

Smittevern, oppdatering!

Mandag 26. oktober ble smittevernsreglene i Oslo ytterligere strammet inn. Det ble bl.a innført påbud om munnbind innendørs på offentlig …

Les mer