Kosthold og trening

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

kosthold og trening header

[lead]Kosthold er uten tvil en faktor som påvirker treningstilstanden og hverdagen til folk. Riktig ernæring er nesten en forutsetning for stor fremgang treningsmessig.[/lead]

Kosthold og trening

Ved trening så brytes kroppen ned igjen, og riktig kosthold bidrar til å optimaliserer restitusjonsperioden, altså den perioden kroppen bruker til å komme seg etter trening. Alle mennesker har et behov for å innta næringsstoffer som tilfører kroppen energi, og karbohydrater, fett og protein skal dekke dette energibehovet.

En vanlig mal å følge for ”Ola Nordmann” er at energibehovet er 100% og skal dekkes gjennom 55-60% karbohydrater, 20-30% fett og 10-15% proteiner. Proteiner er kroppens byggesteiner, og er veldig viktig for muskeloppbygningen. Proteiner finnes blant annet i kjøtt, fisk, egg, melkeprodukter. Karbohydrater er for kroppen som bensin er for bilen, et ”drivstoff”. Næringsstoffet er den energikilden kroppen først tar i bruk. Det finnes i kornprodukter, poteter, pasta, ris, frukt og grønnsaker. For noe så høres det kanskje rart ut, men kroppen har også behov for inntak av fett, da må man skille mellom fettypene. Ved trening over lengre tid brukes denne energikilden. Det er ikke sunt å overstige den angitte mengden med anbefalt fett. Umettet er den fettkilden vi vil ha mest av her. Fett finnes i plantefett, oljer, fisk og kjøtt (kylling).

For at kroppen skal fungere er den også avhenging av daglig inntak av vitaminer og mineraler. Kroppen lager ikke vitaminer og mineraler selv, det må tilsettes gjennom et variert kosthold. Det er ikke stoffer som er energi givende men har andre viktig oppgaver som gjør at kroppen klarer å fungere normalt. Når folk begynner å trene øker også behovet for vitaminer og mineraler. Gjennom et daglig inntak av mye frukt og grønnsaker dekkes deler av behovet for vitaminer og mineraler.

Kostholdet bør også være tilpasset treningsøktene. Et karbohydrat rikt måltid bør inntas 2-3 timer før trening. Fra dette måltidet og frem til treningsøkten kan du drikke veske for å få opp veskebalansen. Da snakker vi først og fremst om vann. Sukkerholdig mat og drikke skal ikke drikkes når treningsøktene er 2 timer innen rekkevidde. Dette vil skape forstyrrelser i blodsukkeret og insulin produksjonen. Under økta bør du drikke jevnt hele tiden, så sant det er mulig å la seg gjøre. Ved styrketrening som ikke skal vare fryktelig lenge holder det med å få i seg vann. Hvis en skal trene tøff kondisjonstrening over lengre tid, 1,5-2 timer så bør en få i seg noe rask energi under økten, eksempelvis energidrikk. Etter trening så går kroppen ut med et slags ”timetilbud” der den er ekstra mottakelig for næring. Da bør du med en gang fylle på med noe kjapp, enkel mat eller drikke. Ofte er det veldig enkelt å ha med seg en banan eller lettyoghurt. For de som trener mange styrkeøkter i løpet av uken kan det vurderes å innta protein, gjerne flytende. Innen 1-2 timer etter endt trenings økt bør du ha fått i deg et måltid som inneholder en fin fordeling av karbohydrater, proteiner og fett i kosten. Fortsett å drikk vann også etter økten, i og med at kroppen har mistet mye væske under treningen. Treningen bryter ned kroppen og svekker imunforsvaret. Det kan sammenlignes med at du åpner et vindu som gjør deg mer sårbar for ting utenfor. Riktig næringsinntak sørger du for.

  • Sørg for å få dekket det totale energibehovet ditt. Spis måltider som inneholder rett type karbohydrater, fett og protein.
  • Benytt deg av ”times tilbudet”. Rett etter trening bør du få i deg rask næring. Eksempelvis en banan, yoghurt. Innen 1,5 time etter økt bør et større måltid være inntatt. I denne tiden er kroppen ekstra mottakelig for næring.
  • Drikk mye vann før, under og etter trening.
  • Ikke sukkerinntak innen 2 timer før trening.
  • Spis mye grønnsaker og frukter.
  • For å få best mulig utbytte av treningen må kosten stå i forhold til treningen.

Flere artikler

TV-aksjonen 2020

TV-aksjonen NRK 2020 går i år til WWFs arbeid for å bekjempe plast i havet. I den forbindelse holder vi …

Les mer
Vinyasa Yoga workshop

Find your flow – workshop

Find your Flow – Vinyasa Yoga teknikk Workshop  Bli med på en innholdsrik to timers workshop der vi går i …

Les mer
Interaktiv trening

MYRENS + NAARDIC er lik sant!

Interaktiv trening for Myrens medlemmer. Vi ønsker å tilrettelegge slik at alle våre medlemmer har mulighet til å holde seg …

Les mer