Kvinner og styrketrening

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

kvinner og styrketrening header

[lead]Styrketrening er nok et av de mest omdiskuterte tema i treningsverdenen. Alt i fra antall repetisjoner til kosthold skal drøftes. Og på veien til målet er det mange som faller fra. Det hele kan til slutt virke så komplisert at vi dropper styrkeøkta og går oss en tur i stedet. Men for oss kvinner er det derimot så viktig med denne formen for aktivitet at vi ikke kan ta oss råd til å la være. Hvorfor er det slik?[/lead]

Behovet for styrketrening

Det er mange faktorer som avgjør hvorvidt muskulatur bygges. Belastningen hver muskel utsettes for (i form av trening) er hovedfaktoren. Men også kroppens produksjon av ulike hormoner, samt genetikk, alder og kjønn er medbestemmende. Og det er nettopp disse faktorene som legger grunnlaget for kvinners store behov for styrketrening.

Hvorfor kvinner bør drive styrketrening

Man oppnår en forbedret kroppssammensetning. Kvinner har, fra naturens side, en prosentvis større andel fettvev enn menn. For å omdanne deler av dette fettvevet til muskulatur er styrketrening nødvendig. Dette medfører mange positive helsegevinster, som gunstigere blodverdier, sunnere kolesterol og et friskere hjerte.
Økt hvilemetabolisme. Med det menes at en muskuløs kropp forbruker mer energi i hvile (i sofaen, i bilen, når du sover etc etc), enn en utrent kropp. Grunnen til det er at muskulatur er det vevet i kroppen som forbruker energi, mens fett forbruker ingenting, såkalt ”dødt vev”.
Mer robust skjelett. Kvinner har normalt et svakere skjelett enn menn, og taper mye i forbindelse med- og i etterkant av overgangsalderen. I tillegg ligger norske kvinner i verdenstoppen når det gjelder benskjørhet (osteoporose). For å redusere tapet av benmasse må vi belaste skjelettet slik at det må tilpasse seg. Det gjøres best ved tung styrketrening.
Friskere ledd.
Mindre ryggplager. Trener man opp mage- og ryggmuskulaturen (såkalt core/kjernen), avlastes ryggsøylen ved tung belastning, og risikoen for skade reduseres.

Men blir man ikke stor?

Det er ingen nyhet at menn lettere bygger muskulatur enn kvinner. Menn har en vesentlig større produksjon av kjønnshormonet testosteron, som er svært viktig i bygging av muskulatur. De har også et større innhold av andre veksthormoner i blodet. Det er derfor grunnlag for å si at vi kvinner aldri naturlig vil kunne nå opp til en manns potensial innen muskelvekst, noe som igjen avkrefter myten om at all styrketrening gjør deg stor.
Mange kvinner vegrer seg mot å begynne med styrketrening på grunn av dette. Så la oss ha det på det rene, styrketrening fører ikke automatisk til svulmende lår og store overarmer. Da kreves hyppig og systematisk tung styrketrening over tid, samt at kostholdet må tilpasses for å fremme muskelvekst.

Hvordan trene styrketrening

Hvor ofte og hvor hardt man skal trene er avhengig av ditt utgangspunkt og dine mål med treningen. Generelt kan man anbefale to økter ukentlig med et treningsprogram for hele kroppen. Ønsker du å trene opp imot konkurranse eller lignende, bør du øke til tre til fem økter ukentlig. Da kan det være hensiktsmessig å dele opp treningsprogrammet i såkalte splitprogram. Du trener da ulike deler av kroppen i hver økt. Er du usikker på hva du trenger, evt ønsker deg et personlig treningsprogram, ta kontakt med veilederne i studio og de hjelper deg i gang!

Flere artikler

TV-aksjonen 2020

TV-aksjonen NRK 2020 går i år til WWFs arbeid for å bekjempe plast i havet. I den forbindelse holder vi …

Les mer
Vinyasa Yoga workshop

Find your flow – workshop

Find your Flow – Vinyasa Yoga teknikk Workshop  Bli med på en innholdsrik to timers workshop der vi går i …

Les mer
Interaktiv trening

MYRENS + NAARDIC er lik sant!

Interaktiv trening for Myrens medlemmer. Vi ønsker å tilrettelegge slik at alle våre medlemmer har mulighet til å holde seg …

Les mer