Styrketrening

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

styrketrening treningstips header

[lead]Styrketrening kan gjøres ved å løfte vekter eller egen kroppsvekt. Vi deler styrketrening inn i tre ulike metoder; utholdende styrketrening (lokal utholdenhet), maksimal styrketrening og eksplosiv styrketrening.[/lead]

Utholdende styrketrening

Utholdende styrketrening (her referert til som lokal utholdenhet) tas i bruk dersom man primært ønsker å øke utholdenheten til muskulaturen, ikke nødvendigvis styrken. Her bruker man mange repetisjoner (<15) og relativt lav vekt. Denne type trening er god i forhold til opptrening til ski, langdistanseløp, svømming og andre kondisjonsidretter.

Maksimal styrketrening

Maksimal styrketrening er den formen for styrketrening hvor man får best styrkeeffekt. Muskelfibrene øker i volum og styrken til musklene våre øker. For å trene denne formen for styrketrening skal du løfte 8-12 repetisjoner 2-4 ganger (serier). Studier gjort på antall serier og styrkeeffekt viser til dels sprikende resultater. Det er derimot godt dokumentert at nybegynnere får god effekt av to serier, mens godt trente trenger tre til fire serier for å se forbedring.

Det er mange, spesielt kvinner, som bekymrer seg for denne typen trening i frykt for å bli ”store”. Vi har alle ulike forutsetninger for å bygge muskulatur, men jevnt over må kvinner trene svært mye styrketrening (daglig) for å bygge stort volum. Det mannlige kjønnshormonet testosteron er, i kombinasjon med belastning (styrketrening), avgjørende for hvorvidt muskulatur bygges. Kvinner har en langt lavere produksjon av testosteron, og vil derfor ikke ha mulighet til å få muskulatur som en mann ved samme treningsmengde. Det skal også nevnes at styrketrening endrer kroppssammensetningen, hvor fettvev erstattes med muskulatur. Muskulatur veier mer, men tar mindre plass enn fettvev. Sagt på en annen måte vil styrketrening ikke nødvendigvis gjenspeile seg på badevekta, men buksene sitter løsere.

Eksplosiv styrketrening/spenst

Eksplosiv styrketrening eller spensttrening er trening hvor antall repetisjoner er lav og intensiteten i hvert løft er maksimalt av det man klarer. Motstanden (kilo på vekten man løfter) skal være høy og man må ta i alt man har i hvert løft/hopp. Trening med lav motstand og maksimal innsats har også vist seg å ha god effekt på spensten. Denne type trening krever at du er godt kjent med teknikken i hver øvelse.

Hvor ofte bør jeg trene?

Hvor ofte du bør trene avhenger av hvilke mål du har. Er du nybegynner og ønsker å komme i generelt bedre form, kan to økter i uka være tilstrekkelig. Trener du opp i mot et spesielt mål (Konkurranser etc) bør treningsmengden økes til tre-fem ganger ukentlig.

Flere artikler

TV-aksjonen 2020

TV-aksjonen NRK 2020 går i år til WWFs arbeid for å bekjempe plast i havet. I den forbindelse holder vi …

Les mer
Vinyasa Yoga workshop

Find your flow – workshop

Find your Flow – Vinyasa Yoga teknikk Workshop  Bli med på en innholdsrik to timers workshop der vi går i …

Les mer
Interaktiv trening

MYRENS + NAARDIC er lik sant!

Interaktiv trening for Myrens medlemmer. Vi ønsker å tilrettelegge slik at alle våre medlemmer har mulighet til å holde seg …

Les mer